Monday, January 24, 2011

All things 'Pincuk', 'Sorok' & 'Kawin'

Kinda bored yesterday mornin' so made my way to mak's house. I was sitting n staring at my laptop when mak came and plonked herself next to me. She started to reminisce on the good old days , specifically the absurdities of folks celebrating a wedding. The one she's referring to was that of her eldest bro whom we called 'Pak Long', Arwah. this was in the mid fifties. 'Org dulu dulu pelik pelik. Bersanding p.long tuh dia buat jam 12 malam. Loudspeaker tu diorang pasang kat atas pokok tinggi pastu pasang kuat kuat. Depa ajak org datang kenduri tu pakai mulut ja, tak pakai kad - 'mai la datang kenduri kawin.' Pehtu , sebelum kenduri kawin esok pagi , depa siap nasi utk makan depa pangge nasi 'sorok'. Nasi 'sorok' ni makan dgn 'pincuk'. 'Pincuk' , ingat ingat lupa lak, tak silap buat daripada pisang muda, ngan jantung depa gaul dengan ayer asam jawa pekat , boh gula sikit, belacan , garam, pehtu makan ngan nasi. Abi la depa pi kait jantung pisang kat umah org. Depa mintak izin dulu la kottt....'

hmmm I 'google' on 'pincuk' n found the recipe as follows:

RESIPI PINCUK
Bahan-bahan:
1 - 2 mangkuk buah-buahan muda (buah cerami, kundang, mangga muda pisang muda etc)
1 - 2 genggam cili kering
1 - 2 genggam cili padi
segenggam udang kering
1 - 2 ulas bawang merah
belacan & garam secukup rasa
1/4 - 1/2 cawan kecil air asam jawa pekat - di masak hingga didih
secubit gula (putih atau merah)
Cara-cara:
  1. Bersihkan buah muda pilihan. Rendam dengan air garam sekurang-kurang untuk 10 minit. Tuskan kering. Jika buah mangga dan seumpamanya, potong anggaran 1 inci.
  2. Rendam cili dan udang kering 5 - 10 minit secara berasingan. Tuskan.
  3. Buang tangkai cili padi dan bersihkan.
  4. Kupas bawang merah dan bersihkan.
  5. Goreng semua bahan-bahan di atas tanpa minyak hingga kering dan naik bau.
  6. Tumbuk cili-cili, udang kering, belacan dan sedikit garam hingga 3/4 lumat.
  7. Campurkan air asam jawa, sedikit garam lagi dan gula. Goles rata beberapa kali. Sesuaikan rasanya.
  8. Masukkan buah muda pilihan dan ditumbuk-tumbuk biar pecah-pecah sedikit.
  9. Gaul rata. Siap untuk dimakan. Waduhhh, enaknya! :) Bagi mereka yang suka le ... Hehe.
** Ada juga orang suka makan pincuk jantung pisang. Jika nak cuba bolehlah. Rebus jantung pisang hingga masak. Potong anggaran 1 inci. Ikut resipi seperti di atas juga, cuma gantikan dengan jantung pisang la.



Looks more like 'Pecal' to me. End of another boring day.. :D

No comments: